kulinarne dziedzictwo

Zakład Wyrobów Wędliniarskich w Wąchocku to typowo rodzinna firma. Początki działalności zakładu miały miejsce w latach 30-tych. W 1932 roku Stefan Nowak, pierwszy właściciel, ojciec obecnego właściciela Pawła Nowaka uzyskał książeczkę czeladniczą i w 1933 rozpoczął produkcję wędlin domowym sposobem. W 1939 roku otworzony został pierwszy sklep. II wojna światowa przerwała działalność zakładu, która wznowiona została w 1945 roku. Zakład produkcyjny mieścił się w tym czasie w Wąchocku przy ulicy Kieleckiej. Zatrudniał tylko członków rodziny i zajmował się produkcją tradycyjnych wyrobów.

Lata pięćdziesiąte to czas zawirowań politycznych i gospodarczych, represji rzemieślników w wyniku których zakład został zamknięty na pół roku. Działalność została wznowiona po otrzymaniu zgody na produkcję wyrobów krwistych, wydanej przez Wydział Handlu w Kielcach. W tym czasie zakład zaopatrywał się w surowiec w Zakładach Mięsnych w Kielcach wg rozdzielnika Wydziału Handlu. Z otrzymywanych nadwyżek podrobów produkowane były wyroby dostarczane do sklepów PSS Społem.

Lata siedemdziesiąte dały „zielone światło” rzemieślnikom – wędliniarzom. W tym czasie został zbudowany nowy zakład przy ulicy Kościelnej, który funkcjonuje do dziś.
W 1978 syn Stefana Nowaka – Paweł Nowak, rozpoczął pracę z ojcem w zakładzie. Zaczynał jako uczeń systematycznie zdobywając kolejne tytuły czeladnika oraz mistrza.
Od 1989, po urynkowieniu, firma zaczęła się dynamicznie rozwijać. Systematycznie modernizowano zakład, powstała też sieć sklepów w Starachowicach i Skarżysku Kamiennej.

W 2004 roku zakład otrzymał dotację SAPARD i przeszedł gruntowną modernizację zgodnie normami i przepisami Unii Europejskiej. Zakupione zostały nowe maszyny i chłodnie. Jednocześnie zachowane zostały tradycyjne urządzenia – np. wędzarnia opalana drewnem olchowym - co gwarantuje tradycyjny smak wyrobów. Wdrożony został także system zapewniania jakości zdrowotnej HACCP.

Obecnie firma kierowana jest przez Pawła Nowaka i zatrudnia 30 osób oraz 10 uczniów szkolonych w zawodzie wędliniarz oraz sprzedawca. Wyroby sprzedawane są głównie w ośmiu firmowych sklepach na terenie Starachowic i Skarżyska Kamiennej, jak również dostarczane takim odbiorcom jak hurtownie, restauracje czy indywidualni klienci.

Zakład oferuje szerokie portfolio produktów z różnych segmentów cenowych.
Jako firma dynamicznie rozwijająca się i podążająca za trendami rynkowymi i potrzebami konsumentów Zakład Wyrobów Wędliniarskich w Wąchocku oferuje produkty tradycyjne, bez ulepszaczy.

Produkty wielokrotnie docenione zostały w ogólnopolskich konkursach.

Wieloletnia tradycja oraz doświadczenie,
sprawdzone i niezmienne receptury
oraz tradycyjne metody wytwarzania
gwarantują najwyższa jakość naszych
produktów oraz niezapomniany smak.

Dowodami uznania dla wyrobów
naszego zakładu jest nie tylko
lojalność i zaufanie naszych klientów,
ale również nagrody i wyróżnienia
przyznawane w ogólnopolskich
konkursach.

V edycja Konkursów Wędliniarskich
"Wielkanoc Mięsne Święta – Polska Tradycja"
– Poznań, kwiecień 2011.

Konkurs „Nasze
Dobre Świętokrzyskie"

Kielce, październik 2010


© 2009 Zakład Wyrobów Wędliniarskich Paweł Nowak | Wszelkie prawa zastrzeżone | projekt i wykonanie inventiv.pl